MAISHA.

Take Action

$100,010 of $300,000 raised

Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

$

Give a Custom Amount

Personal Info

Donation Total: $10.00

Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży

HISTORIA DOMU

Zgromadzenie Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a’ Paulo (popularne siostry szarytki) powstało we Francji w 1633 r. z inicjatywy św. Wincentego a Paulo i św. Ludwiki de Marillac. Siostry od samego początku istnienia swojego zgromadzenia, opiekowały się chorymi, porzuconymi dziećmi, uchodźcami, więźniami. Do Polski pierwsze siostry przybyły w roku 1652, zamieszkały w Warszawie. Siostry do Zdun sprowadziła w 1867 r. Tekla Morawska, właścicielka Konarzewa, która zakupiła dla nich dom z ogrodem w mieście. Zgromadzenie otwarło ośrodek dla chorych, siostry cierpiącymi opiekowały się także w ich domach. Rok później, z fundacji ks. Jażdżewskiego, utworzono w Zdunach dom dla sierot. Zakon wydawał też darmowe obiady dla ubogich. W latach dwudziestych ubiegłego stulecia, przygotowywano ponad 100 posiłków dziennie. Podczas okupacji hitlerowskiej, dom dla sierot został rozwiązany, jego działalność reaktywowano w latach 1950-1953. Wówczas powstał dom dla dzieci głęboko upośledzonych umysłowo. Dzisiaj w ośrodku przebywa 70 Mieszkańców. Siostry wraz z Personelem świeckim zapewniają im całodobową opiekę pielęgnacyjno-opiekuńczą. Prowadzą też zajęcia rehabilitacyjne i terapeutyczne. Mieszkańcy Domu uczestniczą w wielu spotkaniach integracyjnych dla niepełnosprawnych.

Second Couse

Fusce a ante nisl, vitae pretium enim. Nunc imperdiet iaculis augue nec porta! Phasellus.

First Couse

Third Couse

img

Program One

Fusce a ante nisl, vitae pretium enim. Nunc imperdiet iaculis augue nec porta! Phasellus congue sapien eget libero ornare lobortis. Aliquam sit amet nulla velit, in posuere tellus. Nul lorem.

Program Two

Program Three